Faszerowane cukinie na powrót marynarza
Jest już nowa strona więc można się wziąć do pracy nad częścią kulinarną. Oczywiście zbieramy przepisy zwykłe i niezwykłe, takie którymi witamy , albo żegnamy marynarzy. Choć zapewne będziemy skupiać się na powrocie. To oczywiście tradycja w większości
rodzin marynarskich, alby właśnie ten powrót świętować. Jest to na pewno wyjątkowy dzień na który wszyscy zawsze czekają. Gromadzimy większe zapasy w lodówce, wkładamy tam zimne piwko i szykujemy coś extra do jedzenia. Nasi marynarze przyjeżdżają o rożnych porach więc nie zawsze sprawdza się ten 3 daniowy obiad. Może będzie to smaczne śniadanie, albo lekka kolacja, przekąska…
Możemy się dzielić przepisami. Jeśli tylko lubcie gotować macie jakieś extra pomysły na kulinarne powitanie marynarza – wysyłajcie na maila wraz ze zdjęciami info@zonamarynarza.pl a tym samym dacie możliwość skorzystania z waszych pomysłów innym dziewczynom. Dzielmy się !!!
dotyczy to też działu uroda – jeśli tylko chcecie się zareklamować śmiało piszcie sprawdźcie szczegóły — ODDAM BLOGA W DOBRE RĘCE
Tymczasem coś ja robię dla mojego M gdy wraca i gdy jest w domu – czyli faszerowane cukinie. Smacznego dla Was i czekam na wasz przepisy – strona jest dla was wolna śmiało.
Cukinie faszerowane komosą i warzywami.
- 3 duże cukinie
- papryka czerwona
- 3 pomidory
- czosnek
- cebula (1/4)
- 100 g komosy ryżowej (Quinoa)
- oliwa z oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- czarne oliwki (garść)
- ser mozzarella ( opcjonalnie)
- przyprawy sól, pieprz, ziołowe według uznania.
Jak robimy?
- Cukinie przekrajmy na pół wzdłuż i wydrążamy środki tak, aby przypomniały łódeczki – będzie je faszerować.
- Wnętrze cukinii skrapiamy oliwią posypujemy przyprawami i opcjonalnie kładziemy na spód plasterek sera.
- To co wydrążyliśmy z cukinii wrzucamy do jednej miski z pomidorami (bez środków), suszonymi pomidorami, papryką czosnkiem, cebulą i miksujemy na małe, drobniutkie kawałki ( nie robić paćki)
- W tym czasie gotujemy komosę według przepisu ( ok 20 min). Ugotowaną komosę łączymy ze zmiksowanym drobno farszem i doprawiamy według uznania
- Powstałym farszem wypełniamy cukinie.
- Lekko smarujemy naczynie żaroodporne oliwą i wkładamy cukinie do piekarnika na k 20 – 25 min. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika możemy posypać cukinie mozzarellą.
Możemy podawać z ulubionym winem i sosami według uznania.
Smacznego powrotu do domu!
Komentarze (1)