Kulinarne przygotowania

Faszerowane cukinie na powrót marynarza

Autor: Maj 9, 2018 Komentarz (1)

 

 

Jest już nowa strona więc można się wziąć do pracy nad częścią kulinarną. Oczywiście zbieramy przepisy zwykłe i niezwykłe, takie którymi witamy , albo żegnamy marynarzy. Choć zapewne będziemy skupiać się na powrocie. To oczywiście tradycja w większości

rodzin marynarskich, alby właśnie ten powrót świętować. Jest to na pewno wyjątkowy dzień na który wszyscy zawsze czekają. Gromadzimy większe zapasy w lodówce, wkładamy tam zimne piwko  i szykujemy coś extra do jedzenia. Nasi marynarze przyjeżdżają o rożnych porach więc nie zawsze sprawdza się ten 3 daniowy obiad. Może będzie to smaczne śniadanie, albo lekka kolacja, przekąska…


Możemy się dzielić przepisami. Jeśli tylko lubcie gotować macie jakieś extra pomysły na kulinarne powitanie marynarza  – wysyłajcie na maila wraz ze zdjęciami info@zonamarynarza.pl a tym samym dacie możliwość skorzystania  z waszych pomysłów innym dziewczynom. Dzielmy się !!!

dotyczy to też działu uroda – jeśli tylko chcecie się zareklamować śmiało piszcie sprawdźcie szczegóły —  ODDAM BLOGA W DOBRE RĘCE


 

Tymczasem coś ja robię dla mojego M gdy wraca i gdy  jest w domu –  czyli faszerowane cukinie. Smacznego dla Was  i czekam  na wasz  przepisy – strona jest dla was wolna śmiało.

Cukinie faszerowane komosą i warzywami. 

  • 3 duże cukinie
  • papryka czerwona
  • 3 pomidory
  • czosnek
  • cebula (1/4)
  • 100 g komosy ryżowej (Quinoa)
  • oliwa z oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • czarne oliwki (garść)
  • ser mozzarella ( opcjonalnie)
  • przyprawy sól, pieprz, ziołowe według uznania.

Jak robimy? 

  1. Cukinie przekrajmy na pół wzdłuż i wydrążamy środki tak, aby przypomniały łódeczki – będzie je faszerować.
  2. Wnętrze cukinii skrapiamy oliwią posypujemy przyprawami i opcjonalnie kładziemy na spód plasterek sera.
  3. To co wydrążyliśmy z cukinii wrzucamy do jednej miski z pomidorami (bez środków), suszonymi pomidorami,  papryką czosnkiem, cebulą i miksujemy na małe, drobniutkie kawałki ( nie robić paćki)
  4. W tym czasie gotujemy komosę według przepisu ( ok 20 min). Ugotowaną komosę łączymy ze zmiksowanym drobno farszem i doprawiamy według uznania
  5. Powstałym farszem wypełniamy cukinie.
  6. Lekko smarujemy naczynie żaroodporne oliwą i wkładamy cukinie do piekarnika na k 20 – 25 min. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika  możemy posypać cukinie mozzarellą.

Możemy podawać z ulubionym winem i sosami według uznania.

Smacznego powrotu do domu!


 

 

Podobał Ci się post?

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *